Наслови најновијих прилога

среда, 10. октобар 2007.

Говор председника Тадића на отварању Шесте министарске конференције ''Животна средина за Европу''
Господине Председавајући,

Екселенције,
Даме и господо,

Велика ми је част да вам се обратим на отварању Шесте министарске конференције Eкономске комисије за Европу Уједињених нација (UNECE) ''Животна средина за Европу“. Задовољство ми је што могу да поздравим делегате из 56 земаља и да им пожелим добродошлицу у Републику Србију. Ово је несумњиво највеће европско окупљање на високом нивоу у Србији од демократских промена 2000. године. Током ових седам година демократског развоја, уложили смо огромне напоре да Србију приближимо чланству у Европској унији.

Заштита животне средине и одрживи развој налазе се на врло високом месту у нашем развојном програму. Након две године напорног рада, задовољство ми је да најавим да ће нацрт Стратегије за одрживи развој Србије бити представљен у току данашњег дана.

Даме и господо,

Савремено човечанство се сусреће са различитим изазовима. Међу тим изазовима, питања везана за животну средину на најбољи начин одсликавају сложеност нашег света и опстанак наше цивилизације са постојећим моделима експлоатације природних ресурса, производња и потрошња дошли смо до раскршћа. Коначно постајемо свесни да не постоји алтернатива концепту одрживог развоја.

Међународна заједница спроводи различите мере у намери да на одговарајући начин одговори како на потребе даљег развоја на основу постојећих модела производње и потрошње, тако и на очигледно негативан утицај таквих модела. Јасно је да глобални проблеми заштите животне средине (климатске промене, оштећење озонског омотача, дезертификација, стање водних ресурса, уништавање биодиверзитета итд.) утичу на све већи број људи и њихов свакодневни живот.

Повезаност проблема заштите животне средине на глобалном и регионалном нивоу и међународне стабилности, мира и безбедности, постаје све очигледнија. То је генерални оквир за наше деловање у овој области. Са те тачке гледишта, ова Министарска конференција представље важан корак и прилику да се прегледају и процене резултати постигнути између две конференције, како у области заштите животне средине, тако и у многим другим областима које су у блиској вези са њом.

Даме и господо,

Поштујући животну средину, поштујемо и нас саме. Прави увид у све аспекте животне средине није могућ без радикалне промене нашег поимања о томе како живот на нашој планети функционише. Да би се то постигло, потребна нам је нова етика која ће ударити темељ нашем будућем односу према природи и животној средини уопште.

Питања животне средине треба третирати као питања од највећег политичког значаја за развој демократије и заштите људских права, и као основни предуслов за стабилност друштва у сваком региону, држави и међународној заједници као целини.

Образовање у области заштите животне средине, нарочито образовање младих, је од највећег значаја, како је и наглашено на Конференцији у Кијеву.

Драги пријатељи,

Један од важних изазова испред нас представља даљи развој различитих механизама за активније учешће пословних субјеката у заштити животне средине, путем увођења ефикаснијих економских и других инструмената. Ово је посебно значајно на глобалном нивоу због процеса глобализације уопште, а нарочито због глобализације међународне трговине и њеног утицаја на међународне односе.

Стога, предложио бих увођење изузимања од пореза за ''чист'' транспорт са емисијама вредности нула, који би пружио снажан подстицај производњи, маркетингу и коришћењу чистих горива на добровољној основи, који би подржао обнову возног парка и извршио утицај на понашање потрошача у правцу увођења чистог транспорта са нула емисијом.

Циљ ове инцијативе би био да 20% возила до 2020. буде са нула емисијом. Овим бих покренуо инцијативу за израду нацрта споразума „Нула емисије – нула пореза“, чије би прихватање од стране земаља исте обавезао на увођење изузећа од пореза за производњу и стављање на тржиште возила са нула емисијама. Споразум „Нула емисија – нула пореза“ би био понуђен за потписивање свим земљама UNECE, с циљем да ступи на снагу у року од наредних 5 година.

Позивам вас да подржите ову инцијативу дајући свој допринос даљем развоју и изради нацрта поменутог споразума.

Екселенције,

Положај земаља у транзицији заслужује посебну пажњу и треба га посматрати као једну од одговорности развијених земаља UNECE. Оне би требало да помогну процесу даљег развоја услова за дугорочне, стабилне и еколошки прихватљивије инвестиције у те земље. Такав приступ би могао помоћи земљама у транзицији да успешно реше проблеме заштите животне средине уопште, доприносећи сигурности у области заштите животне средине и регионалне стабилности у целини.

Република Србија је након нормализације међунардоних односа предузела многе кораке у правцу развоја ефикасног система заштите животне средине. Захваљујући подршци, првенствено ЕУ, постигнути су добри резултати – усвојен је велики број системских законских аката, предузете су мере за јачање капацитета, ратификован је велики број међународних споразума у области заштите животне средине итд. Друге важне активности ће уследити у будућности, укључујући и активнију регионалну и билатералну сарадњу.

Даме и господо,

Верујем да још увек постоје неискоришћени или само делимично искоришћени потенцијали регионалне сарадње у решавању различитих проблема заштите животне средине, и да се може урадити много више. Оквирни регионални споразум о сарадњи у области заштите животне средине може бити важан корак ка постизању тог циља. Такође, идеја која се односи на усвајање конвенције о заштити планинских региона у југоисточној Европи заслужује пажњу.

Радује ме што могу да кажем да је Република Србија иницирала процес консултација унутар земаља југоисточне Европе и у оквиру UNECE усмерен на побољшање регионалне сарадње у области климатских промена (тзв. Београдска инцијатива). Ова активност ће се реализовати кроз успостављање виртуалног центра за климатске промене у Београду који ће сарађивати са свим релевантним међународним организацијама. Искористио бих ову прилику да поменем чињеницу да Србија има дугу традицију у истраживању климе. Професор Милутин Миланковић, један од најпознатијих климатолога свих времена, живео је и радио у Београду. Миланковићева теорија о астрономским узроцима климатских промена је и даље актуелна.

Господине Председавајући,
Екселенције,
Даме и господо,

Надам се да ће наша деца имати боље место за живот од оног које смо ми наследили од наших предака.

Хвала вам на пажњи. Желим вам успешан и продуктиван рад.
На бази информације са сајта http://www.predsednik.yu/

Нема коментара: