Наслови најновијих прилога

петак, 28. септембар 2007.

Почела је јавна расправа о Стратегији одрживог развоја Републике Србије

У Сомбору је 28.9.2007.г. званично почела јавна расправа о нацрту Стратегије одрживог развоја Републике Србије. Један од градова у којима ће се јавна расправа реализовати је и Смедеревска Паланка. Јавна расправа о Стратегији одрживог развоја Републике Србије у Смедеревској Паланци одржаће се 25.10.2007.г. са почетком у 13 часова. Сви заинтересовани који ће учествовати на овој јавној расправи могу да пошаљу своје коментаре Европском покрету у Смедеревској Паланци који је члан ширег састава радних група за област економија базирана на знању на адресу sorrs@evropski-pokret.org.yu. Пристигли коментари биће достављени руководиоцу пројекта а на јавној расправи експерти на пројекту ће дати своје одговоре. Јавне расправе ће се одржати у следећим градовима Ариље, Бечеј, Бор, Зрењанин, Лесковац, Ниш, Нови Сад, Пријепоље, Прокупље, Смедеревска Паланка, Сомбор, Суботица, Велико Градиште и Врање.
Са сајта Владе Републике Србије преносимо публиковану вест о почетку јавне расправе.
Сомбор, 28. септембар 2007. године – Потпредседник Владе Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је данас да Србија за десет година треба да постане институцијално и економски развијена држава, са инфрастуктуром у складу са стандардима ЕУ, привредом заснованом на знању, богатим људским ресурсима и очуваном животном средином.

Ђелић је на јавној дискусији "Одрживо напред", представљајући националну стратегију одрживог развоја, рекао да тај документ представља складан однос екологије и привреде, што омогућава економски и социјални напредак наше земље.

Он је објаснио да је циљ стратегије одрживог развоја стварање равнотеже у три кључне димензије – одрживог економског раста, одрживог развоја друштва и заштите животне средине.

Сомбор је први град у коме је представљена национална стратегија одрживог развоја. Кампања носи назив "Одрживо напред", а поред Сомбора биће организована у још 15 градова Србије.

Стратегију одрживог развоја крајем године разматраће Влада Србије, а њена примена треба да почне почетком 2008. године. Стратегија је од данас доступна и на сајту www.odrzivi-razvoj.sr.gov.yu.

Израда стратегије почела је 2005. године, уз подршку Програма за развој Уједињених нација и Шведске агенције за међународну сарадњу.

Циљ ове кампање је да грађани Србије, кроз јавне дискусије широм наше земље, али и путем интернета, активно учествују у стварању коначног текста стратегије.

Активно учешће грађана, невладиних организација и локалне самоуправе од суштинског је значаја не само за израду стратегије него и за њену примену у политичком и привредном животу Србије.

Србија ће усвајањем стратегије одрживог развоја добити јасан одговор како ускладити економски развој, социјална и питања заштите животне средине.

Нема коментара: