Наслови најновијих прилога

понедељак, 04. јун 2007.

Блог о одрживом развоју поводом Дана животне средине 2007.

Сваке године Европски покрет у Смедеревској Паланци 5. јун - Светски дан животне средине обележава пригодном активношћу. Прошле године је то био специјални прилог на тему дизајна партиципативног процеса у изради стратегије одрживог развоја који је објављен у Билтену нашег програма Центра за локални и регионални развој. Светски дан животне средине ове године обележавамо иницирањем блога (интернет дневника) на тему одрживог развоја. Интернет адреса блога је http://odrzivi-razvoj.blogspot.com/.

Технологија је саставни део нашег живота и она може да се искористи као средство које омогућава интензивирање дијалога о битним питањима развоја модерних друштава а једно од суштинских питања је питање очувања животне средине. Део мотива за наше укључење може да се нађе и у нашем мотивационом писму којим смо успешно аплицирали за чланство у ширем саставу радних група пројекта«Стратегија одрживог развоја Републике Србије» - радна група за привреду засновану на знању (knowledge-based economy).

Стратегију одрживог развоја Републике Србије схватамо као координиран, партиципативни и итеративан процес размишљања и активности да се постигну економски, еколошки и социјални циљеви Републике Србије на балансиран и интегрисан начин на националном и локалном нивоу. Сматрамо да овај процес треба да обухвати ситуациону анализу, формулацију начина рада (policies) и акционе планове, имплементацију, мониторинг и евалуацију. Такође сматрамо да овај процес треба да буде цикличан и итеративан процес планирања, партиципације и деловања у којима је нагласак на управљању напретком у правцу одрживости циљева пре него на производњи «планова» као крајњих производа.

Сматрамо да је блог погодна форма за дијалог о битним питањима одрживог развоја Србије. Заједничким радом и разменом информација свакако ћемо унапредити наш рад и бићемо успешнији у постизању синергетских ефеката наших активности. Ускоро ће почети и јавна распорава о Стратегији одрживог развоја Србије и овај блог ће бити погодна платформа да се дијалог о истој подржи.
Модел функционисања нашег и Вашег блога је следећи:
1. Аутори прилога којима се иницира дискусија о одрживом развоју Србије се акредитују за сарадника на овом блог пројекту слањем е-маила на адресу odrzivirazvoj@evropski-pokret.org.yu са следећим подацима: назив институције (организације), име и презиме лице које ће уређивати прилоге, стационарни телефон за верификацију података, е-маил.
2. После пријема писма позваћемо Вас да проверимо аутентичност података и после тога ћемо Вам послати позивницу са овог блога да будете један од ауторa садржаја. У том допису је линк чијим активирањем изјављујете да прихватате услове које платформа за рад нуди (користи се јавна инфраструктура blogger.com у оквиру Google мреже сервиса) и услове из овог дописа. Да би сте завршили процес регистрације морате да имате налог на Google који можете формирати у процесу пријављивања. Када завршите процес пријаве можете послати свој прилог (активирањем наредбе New Post).
3. Услови за прилоге сарадника су следећи:
  • Аутор прилога сноси пуну одговорност за свој прилог,
  • Аутор дозвољава да се прилог цитира од стране посетилаца блога уз навођење његовог имена и презимена и веб адресе прилога,
  • Прилог не сме да буде комерцијалног садржаја и мора да буде везан за тему одрживог развоја у Србији (теоретско излагање, коментар активности, најава догађаја, пример добре праксе, и слично),
  • Аутор сам уређује коментаре на свој прилог,
  • Модератор блога не сноси одговорност за прилоге и последице коришћења било које информације која је на њему наведена.
Сваки посетилац блога може да коментарише објављене прилоге. Модератор коментара је аутор прилога. Објављени прилози се не хонораришу јер је цео пројекат волонтерски.
Уколико већ имате сличан блог пошаљите нам његову адресу да би смо уградили опцију излиставања наслова објављених прилога у циљу њихове веће видљивости.
Нудимо вам и опције да прилоге примате путем е-маила (посетите веб адресу) а такође се преко свог RSS читача (http://feeds.feedburner.com/odrzivirazvoj).
Посетиоци овог блога ће у наредном периоду имати бројне бенифите јер ће се он користити за увођење бројних сервиса који су данас познати као Веб 2.0. у област унапређења наших напора да се обезбеди одрживи развој Републике Србије.
Сваки примедба и сугестија су добродошли и они могу да се дају као коментар на ову поруку.

Честитајући Вам Светски дан животне средине срдачно Вас поздрављам,

мр Милан Милошевић
Председник Европског покрета у Смедеревској Паланци

Напомена: Илустрација је са сајта
Програма за животну средину
Уједињених нација (
UNEP
)
и њена употреба је дозвољена у некомерцијалне сврхе
уз навођење извора.

Нема коментара: